Рецепти за готвене

Най-вкусните рецепти с оценки и коментари, свежи идеи за готвене

Рецепти в ‘нектар’

Зрелите кайсии се почист­ват от костилките (не бива да има развалени плодове). Варят се 10 минути в голяма тенджера, като на 1 кг кайсии се слага 1 чаена чаша вода. След като се размекнат добре, се претриват през гъсто си­то. Приготвя се захарен си­роп от 1 л вода и 250 г захар. Смесват се равни части кай­сиево пюре и захарен сироп. Прибавя се сокът от 1 резен лимон. Така полученият нек­тар се оставя бързо да заври и веднага се изсипва в бутил­ки, за да не се разваля. Те се затварят и се поставят в легнало полоЖение, за да се вакуумира добре капачката.
За по-голяма трайност се стерилизират 7-8 минути.

Нектар от кайсии

Категория:  Сладкиши      Етикети: ,

Продукти: 1 бутилка нектар от кайсии, 2 к.ч. нишесте, 1/2 ч.л. лимонена (винена) киселина, 1 к.ч. захар, 1 1/2 ч. ч. вода, 1 с.л. пудра захар.

Водата със захарта се слага да заври, след което се прибавя нектарът с разтвореното в него нишесте. След като се сгъсти, към сместа се прибавя лимонената (винената) киселина и се отстранява от огъня. Готовият кисел се разлива горещ в подходящи купички или десертни чинийки и се поръсва с пудра захар, която предотвратява образуването на кора по повърхността му. Поднася се охладен.

Категория:  Сладкиши      Етикети: ,
Ще подкрепите ли идеята на Напред.бг България да има собствена търсачка?