Рецепти за готвене

Най-вкусните рецепти с оценки и коментари, свежи идеи за готвене

Опознаването на традиционната кухня на дадена страна е една от най-приятните и чаровни страни на пътешестването. Често, обаче, не успяваме да се насладим на местните специалитети, защото не смеем да рискуваме, нямаме време, лутаме се твърде дълго между стотиците заведения, не знаем какво да поръчаме, попадаме на пълни ресторанти, в които няма места или на празни такива, чиято храна ни оставя лоши спомени.
Ако съществуваше наръчник, озаглавен „Кулинарен пътеводител на умния турист” следващите полезни съвети най-вероятно щяха да фигурират в началото на книгата, при това изписани изцяло с главни букви.

Предварително си напишете домашното.

Преди да тръгнете на път се запознайте с културата, традициите и кулинарните специфики на града или държавата, които ще посетите. Това „занятие” е изключително полезно, защото не само ще обогати знанията Ви, но и ще Ви спести доста неловки ситуации, чудене и главоболия. Хубаво е да се запасите с информация за местните специалитети – за съставките им, наименованията на съответния език (в случай, че персоналът не говори английски или Вие не сте достатъчно сигурни във владеенето му), за заведенията, които се славят с тях, както и за подходящите (или неподходящите) комбинации с други ястия и напитки. Винаги е по-добре да сте подготвени и да знаете какво поръчвате. Дори и никога да не сте опитвали конкретното ястие поне ще сте наясно със съставките му, както и с това какво да очаквате.

Забравете за туристическия стаден инстинкт.

Първата реакция на много туристи е да следват „стадото” – групата, с която пътуват или другите екскурзианти. Това е добра стратегия при обиколките на градовете и предвидените колективни дейности (посещения на музеи, исторически забележителности, ресторанти, които са резервирани по програма), а и никой не иска да се изгуби в чужда държава. Когато става въпрос за комбинацията от свободно време и храна, обаче, трябва да избягвате заведенията, предназначени за туристи. Обикновено тези места са разположени в центъра на града или в близост до културни забележителности. Те са красиви, богато декорирани, с удобно местоположение и персонал, който говори чужди езици. Тези качества, обаче, вървят ръка за ръка с доста завишени цени, храна, адаптирана за туристите и рядко следваща традиционните рецепти, шумна обстановка (отново заради туристите), чакане за места(взимане или сервиране на поръчката) и не особено добро обслужване. Вместо това се поразходете в радиус от една-две преки и потърсете ресторантчета и кафенета, които се посещават от местните жители. Гарантираме Ви, че няма да съжалявате.

Когато сте в Рим…

Без значение дали се намирате в Рим, Париж или друг забележителен град с постоянен наплив на туристи правете това, което правят жителите му. Иначе казано, потърсете заведения, които се посещават от местните и са пълни дори в делнични дни. Редовните клиенти означават качество, високо ниво на обслужване и приятна атмосфера. Обикновено храната на тези места е традиционна и старателно приготвена, а цените по-приемливи. Освен това шансът да Ви излъжат със сметката е драстично по-малък, отколкото в ресторантите, създадени за туристи.
Намерете общ език със сервитьора.

Една от най-добрите стратегии при посещението на ресторант в непознат град е положителната комуникация с персонала. Попитайте сервитьора за местната храна и специалитетите на заведението. Споделете му вкусовите си предпочитания, както и дали сте алергични към някои храни или просто не харесвате конкретни съставки. В повечето случаи любезното Ви отношение ще Ви се отплати под формата на полезни съвети и най-добрия възможен избор от менюто.

Ако се чудите къде да зарадвате небцето си в София, посетете ресторант-градина „Монтесито”. Ще се насладите на вкусна храна, невероятна атмосфера и безупречно обслужване.


Подобни рецепти:

  1. Рецепта за Пикантна скумрия във фолио Порции: 1 Продукти: половин скумрия 1 чаена лъжичка кулинарен маргарин “Белла” 1 топено сиренце чер пипер босилек чубрица червен...
  2. Млечна баница със сирене Продукти: 1 пакетче готови фини кори, 6 яйца, 300 г сирене, 200 г мазнина (прясно масло и олио), 1...
  3. Баклава „София“ Продукти: 5 чаени чаши вода, 4 чаени чаши кристална захар, 400 г фини кори, 4 бр. яйца, 1 чаена...
  4. Люто-кисела супа Рецепта за люто-кисела супа Продукти за 4 порции: 100гр. свинско месо 100гр. сурови скариди 3-4 изсушени китайски гъби 30гр. връхчета...
Категория:  Без категория      


Коментарите са затворени.

Често ли харесвате неща във Фейсбук, без реално да знаете защо го правите?